Självkänsla och självförtroende

Nyligen skrev det om hur drömtjejen ”ska se ut” enligt en slags killjury. Ja, det kanske kan vara intressant att ibland lyssna till vad andra ser för egenskaper som bra, men viktigast är faktiskt vad man själv tycker om sig själv.

 

1177 Vårdguiden kan en läsa mer om just självkänsla, självförtroende och självbild. Det är nämligen en distinktion mellan dessa.

modern_tjej_jeans_jacka_solglasögonSjälvkänsla handlar om hur man själv känner att man har ett eget värde, utan prestationer, titlar, oberoende av vilket yrke man har eller vad för ekonomi man står rustad med. Med självkänslan stark litar man på sitt eget omdöme och behöver inte hela tiden söka bekräftelse från andra för att känna att man duger. Man vet alltså att man duger som man är, man har en grundkänsla för sin egen person. Självkänslan har väldigt lite att göra med vad man gör och uträttar, snarare handlar det om att man har en inre känsla av att man är accepterad. Denna känsla av acceptans för sig själv växer i miljöer där man kan och får vara sig själv, där man är omtyckt och betydelsefull för andra människor.

Självförtroende handlar i stället om hur bra man tror sig kunna klara av olika saker. Detta gör att man har olika bra förtroende för sig själv beroende på vad för situation man ställs inför. Samtidigt är det så att man kan ha ett generellt gott självförtroende, för när man lyckas med saker så växer självförtroendet och man blir mer säker på att det kommer gå bra även nästa gång.

Dålig självkänsla kompenseras ibland av gott självförtroende

En god självkänsla leder gärna till att man lättare får även ett bra självförtroende på olika områden, men sedan är det också så att det är lätt att man kompenserar dålig självkänsla med att jobba på ens självförtroende och prestera, till exempel i skola och på arbetet. Man kan alltså vara väldigt duktig utan att man för den delen tycker om sig själv.

Självbilden sammanfattar vem man tycker att man är, detta kan bero på:

  • Uppväxt
  • Intressen
  • Värderingar
  • Temperament
  • Utbildning
  • De vänner man har runt sig