Shoppa säkert

Det är allt som oftast billigare att handla varit som skönhet och kläder online, men det finns alltid en risk att man råkar ut för bedrägerier om man inte är lite vaksam. Hur skyddar du dig bäst i olika köpsituationer på nätet?

ekonomi-pengar-kreditDet är tack och lov oftast billigare att handla på nätet än att göra det i en fysisk butik, något som det skrivit som en del tidigare här. Men det medför också en del risker att shoppa online, eftersom det inte alltid är så att man vet vem det är man handlar av. I Dagens Nyheter kan en läsa om hur Polisen nu storsatsar för att på riktigt stoppa id-kapare på nätet. Men det skadar givetvis inte att du själv också är med och förebygger bedrägerier mot dig själv på nätet.

Det är en stor samhällskostnad och en potentiell privatekonomisk katastrof – Dagens Nyheter

Lämna inte ut bankkontonummer eller kortnummer

När du handlar på nätet är det viktigt att du är vaksam och särskilt om du handlar av en privatperson eller från ett företag som du inte känner igen. Betala aldrig i förskott när du handlar av privatpersoner och var misstänksam om din motpart på till exempel Blocket stressar dig att slutföra affären. På Polisens hemsida skrivs det att du aldrig ska lämna ut bankkontonummer eftersom du inte vem som sätter in pengar och att det kan göra att du blir återbetalningsskyldig. Var även väldigt försiktig med att lämna ut ditt kortnummer, om ett ett oseriöst företag får tag i numret kan de nämligen se till att betalningen dras av flera gånger och sedan hänvisa till ett avtal som de hävdar att du ingått i. Använd alltså tjänster med e-kort eller lås ditt kort via mobilappar.