Lyx

Att vara ekonomiskt sinnad är naturligtvis välkommet, men en drömkille som Danny måste även ha en viss känsla för lyx. Faktum är att de två inte på något vis står i motsatsställning till varandra.

Det är bra, och attraktivt, att kunna hålla i sina pengar, lägga upp en budget och annat för att undvika att man plötsligt är mitt uppe i den gamla klyschan om ”mycket månad kvar i slutet på lönen.” Men när man så har sparat ihop pengar genom sitt ekonomiska sinne, vad lägger man dem då på: en weekend i Venedig eller en Mazda 323F från 2003? Om man inte bor så att man verkligen behöver en bil är svaret givet: weekenden i Venedig.

Känslan av lyx

Vad som egentligen är lyx kan variera stort beroende på vem man frågar. För en person kan det vara en reservoarpenna med guldpläterad spets, för någon annan kan det vara ett par nya Nike Air Max, eller en helg då barnen håller sig lugna. Men om man ber dem specificera vad det är som gör det lyxiga lyxigt, då skulle alla svara ungefär samma sak: att det är något utöver det vanliga, som sätter guldkant på tillvaron. Den känslan kan sitta i, även om man använder sin reservoarpenna eller sina snygga sneakers varje dag.

Känslan för lyx

Att ha en känsla för lyx är att kunna identifiera vad som skulle utgöra ett guldkorn i tillvaron, och inte bry sig om priset, så länge som det understiger värdet. Den som köper en dyr espressomaskin till hemmet och använder den varje dag kommer snart att vara nere på en låg marginalkostnad per kopp kaffe. Det sammanlagda värdet av de extra goda kopparna kaffe kommer då att vara högre än vad maskinen ursprungligen kostade. Det bevisar att lyx inte handlar om slöseri med pengar, det kan till och med vara tvärt om.