Gamla ideal hänger kvar

 

Det finns många föreställningar om hur en drömtjej ser ut, vissa hävdar att hon ska vara len och inte ha synligt hår på kroppen, andra hävdar att hon ska se ung ut och ha perfekt hy. Åsikterna skiljer sig år men det viktiga är att man struntar fullständigt i vad andra tycker och gör det som känns bäst för en själv.  

I Göteborgsposten kan man läsa att romarkvinnorna till och med tog bort hår för att anses som mer vackra. Egentligen är det ett märkligt skönhetsideal som är kopplat till synen på ungdom, ingen vill bli gammal. Samma gäller frågan om slät hy och att inte vara rynkiga, det är också ett ideal som förföljt kvinnor under århundraden.

Man ska göra som man vill

Hur ska man göra då? Ska man använda botox och ta bort hår med laser? Det får man bestämma helt själv.androlog.se, raka benen Tyvärr finns det en del påtryckningar från samhället om att man bör sträva efter att se ut på ett speciellt vis, men det viktiga är att man gör det som man själv tycker känns bra. Gillar man inte hår på kroppen så kan man antingen ta bort håret ofta eller så kan man göra en permanent hårborttagning eller någon annan skönhetsbehandling, läs mer om det på drtore.com. Oavsett hur man vill göra så känner nog de flesta igen kampen med att få snygga sommarben. Vax är ett alternativ till dem som inte vågar prova på en permanent behandling, men tycker att rakhyveln ger stubb för fort. Det finns alla möjliga metoder helt enkelt, eller så låter man håret växa och struntar i sina rynkor.

Många tycker att det vore bättre med hårlösa ideal. Såhär säger Nathalie Simonsson till SVT:

”Ett problem är att det finns för få håriga förebilder för tjejer. Kvinnokroppar inom reklam och media är hårlösa, det är ett problem. Hela tiden möts vi av budskapet att man ska förändra kroppen på ett eller annat sätt. Det tycker jag är viktigt att prata om. Det är inte fel att raka sig, men trycker från samhället är fel.”